Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Soorten olijfolie op basis van het extractieproces

Olijfbomen worden al lang gebruikt voor verschillende menselijke behoeften. De vrucht van de olijfboom wordt gebruikt om olie te verkrijgen. Misschien gebruiken we al lang olijfolie, of het nu voor het koken is of voor huid- en haarverzorging. Maar hebben we wel de juiste soort olijfolie gebruikt? Op basis van de extractiemethode kan olijfolie worden onderverdeeld in verschillende soorten. Elk type heeft verschillende functies en kenmerken. De kenmerken van olijfolie kunnen worden onderscheiden van de geur, smaak en inhoud die erin zit. Hoe meer fruit verwerkt wordt tot olie, hoe minder bruikbaar het zal zijn. Qua smaak zal olijfolie die het extractieproces heeft doorlopen, flauwer smaken. Daarvoor moeten we de verschillen erkennen tussen de soorten olijfolie die veel op de markt worden verkocht.

Het verschil tussen reguliere en extra virgin olijfolie.

Een olijfboom die klaar is om geoogst te worden, zal vruchten voortbrengen. Het fruit wordt vervolgens opnieuw verwerkt om de olie uit de olijven te halen. Op basis van het proces worden olijven op twee manieren tot olie verwerkt. De eerste manier is het fruitpers proces zonder chemicaliën te verhitten en te mengen, en de tweede is het fruitpers proces door verhitting en toevoeging van chemicaliën. Bij het verhittingsproces zonder verhitting en het mengen van chemicaliën worden 2 soorten olijfolie geproduceerd, namelijk reguliere en extra virgin olijfolie. Beiden hebben iets gemeen, waarbij de olie die ze produceren afkomstig is van het handmatig persen van het fruit zonder het verhittingsproces en chemische vermenging. Het is gewoon zo dat reguliere olijfolie wordt verkregen door dubbele persing. Extra virgin olijfolie heeft minder verzadigd vet en is rijk van smaak en is zelfs veilig om puur te drinken.

Verschil tussen pure olijfolie en lichte olijfolie

De olijfolie die kan worden gebruikt om op hoge temperaturen te koken, is het type olijfolie dat het verwarmingsproces heeft doorgemaakt en bepaalde chemicaliën heeft gekregen. Dit type olijfolie wordt pure olijfolie en lichte olijfolie genoemd. Beide soorten olijfolie hebben dezelfde kleur en textuur als gewone oliën. Lichte olijfolie heeft het hoogste gehalte aan verzadigd vet dan alle andere soorten olijfolie.